15.30 – 16.30 uur

Francien van Tuinen – Cool Voice
Celebrating Rita Reys

Francien van Tuinen zang
Jesse van Ruller gitaar
Pablo Held piano
Phil Donkin bas
Joost Patocka drums

Sinds zangeres Francien van Tuinen in 1997 het Nederlands Jazz Vocalisten Concours won werkt ze aan een uitgebreid en veelzijdig oeuvre. Ze produceerde zeven albums met verschillende groepen waarbij ze werkte met gastsolisten als Benjamin Herman, Michiel Borstlap, Eric Vloeimans en Richard Galliano.
In 2005 verscheen het met een Edison genomineerde album ‘Muzyka’.
De veelzijdige carrière van Francien wordt getekend door vaak langere samenwerkingen met muzikanten als saxofonist Jasper Blom en gitarist Jesse van Ruller.
Zij trad o.a op met het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza en het Jazz Orchestra van het Concertgebouw en ze tourde meerdere malen door Azië.

Tijdens Voois brengt Francien samen met vier Europese topmusici een ode aan de in 2013 overleden ‘Europe’s First Lady of Jazz’, Rita Reys. Met de klankkleur van nu en de ‘cool vibe’ van toen duikt ze in de muzikale schatkamer van de jaren vijftig en zestig.

‘Losjes lentelichte zang en een uiterst pure uitwerking. Met een uitstekende band die haar draagt en versterkt is dit een liefdevolle ode’ – Amanda Kuyper, NRC

‘Francien heeft een prachtige stem en haar zang is kristalhelder, altijd loepzuiver.’ – Rita Reys

www.francienvantuinen.com


17.00 – 18.00 uur

Tiempos Nuevos


Maria Marin zang & gitaar
Edsart Udo de Haes zang & gitaar
Udo Demandt percussie

Flamenco is altijd beïnvloed door muzikanten uit de omgeving, en veel muzikale stijlen pasten daar binnen. Daarom is de flamenco van nu een andere dan die van vroeger. Maar flamenco paste ook altijd al in andere, universele muziekstijlen: Grootheden als Debussy of Miles Davis probeerden flamenco in hun muziek te vangen en droegen daarmee bij aan de mondialisering van Flamenco. 

Edsart, Maria en Udo willen deze grote kunstenaars weer terug naar de flamenco halen. Het trio onderzoekt oude en hedendaagse stijlen en citeert letterlijk uit grote werken van De Falla en Rodrigo, dit alles verwerkt in de composities van Edsart Udo de Haes. Het trio wil een bijdrage leveren aan een flamenco zonder grenzen en clichés, door niet alleen te fuseren, maar ook actief te zoeken naar een nieuwe flamenco. Een zoektocht die begint bij het terugbrengen van de muziek van de grote geesten, die flamenco ooit bij hun eigen muziekstijl inlijfden, naar het flamenco-idioom.

www.mariamarinmusic.com


19.00 – 20.00 uur

Susanne Abbuehl The Gift

Susanne Abbuehl zang
Wolfert Brederode piano
Zacharie Ksyk trompet, flugelhorn
Öyvind Hegg-Lunde drums

De Zwitsers/Nederlandse zangeres Susanne Abbuehl (Bern, 1970) nam in 2013 haar album ‘The Gift ‘ op voor het gerenommeerde Duitse label ECM. Susanne componeerde voor dit album muziek op gedichten van Sara Teasdale, Emily Brontë en Emily Dickinson. Haar eerdere albums die ook bij ECM uitkwamen ‘April’ (2001) en ‘Compass’ (2006) werden internationaal zeer goed ontvangen; voor het album ‘April’ ontving Susanne een Edison Music Award in 2002. Abbuehl studeerde jazz en klassieke zang aan het Conservatorium in Den Haag, Noord Indiase Klassieke zang  bij Dr. Indurama Srivastava in Amsterdam alsmede bij de befaamde zanger Dr. Prabha Atre in Bombay.
In januari 2018 won Abbuehl the European Musician 2017 award van de Franse Académie du Jazz.  Susanne is als docent verbonden aan de Music Universities van Luzerne en van Lausanne in Zwitserland.

‘Abbuehl’s voice, in its authenticity and delicate fluidity, touches an expressiveness new to jazz.’ – Downbeat

‘Soundskulpturen von schlichter Schönheit und einer geradezu spirituellen Aura, Klangkunstwerke die berühren.’ – Jazzpodium 

‘Une grande chanteuse.’ – Le Nouvel Observateur

www.susanneabbuehl.com


20.30 – 21.30 uur

Ruben Hein & Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest

Zanger, pianist, componist en bandleider Ruben Hein is in 2019 en 2020 artistiek leider en dirigent van het Nationaal Jeugd  Jazz Orkest (NJJO). 
Onder leiding van Ruben Hein doorlopen de 18 geselecteerde topmusici een coaching traject dat gekoppeld wordt aan optredens en diverse nationale en internationale samenwerkingsprojecten. Vanaf mei 2019 gaat het orkest op tournee met een door Ruben Hein op maat gecomponeerd en gearrangeerd programma, waarbij hij zelf ook als vocalist/solist zal optreden. De ervaring die de startende professionals  hiermee opdoen geeft een boost aan hun verdere muzikale, creatieve en maatschappelijke carrière.

www.rubenhein.nl www.njjo.nl


22.00 – 23.00 uur

Lilian Vieira & Zuco 103

Lilian Vieira zang
Valentijn Bannier gitaar
Stefan Schmid keyboards
Alex Oele bas
Stefan Kruger drums

Lilian Vieira, Stefan Kruger en Stefan Schmid maakten furore met de door hen bedachte ‘Brazilectro’-sound, een aanstekelijke mix van samba, jazz en elektronische muziek met invloeden uit wereldmuziek, dub en drum ‘n bass. Hun debuutalbum Outro Lado verscheen in 1999. Zuco 103 werd wereldberoemd vanwege hun energieke liveshow en speelde van New York tot Tokio, van Moskou tot Rio en op vele gerenommeerde festivals, waaronder North Sea Jazz, Rock Werchter, Montreux en Glastonbury.

“Vieira is zo’n zangeres die een podium zo weelderig weet te vullen dat je onmiddellijk overstag gaat” – NRC

www.zuco103.com